Sladko kisla balzamična bedrca na cvetačnem pireju

Sladko kisla balzamična bedrca na cvetačnem pireju
Balzamični kis iz Modene Z.G.O.

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Sestavine za bedrca:

  • 8 piščančjih bedrc
  • 4 žlice Ponti Balzamičnega kisa iz Modene
  • 4 žlice javorjevega sirupa ali 3 žlice medu
  • 1/2-2/3 čajne žličke soli
  • dober ščep belega popra
  • 2 žlici ekstra deviško oljčnega olja

Sestavine za cvetačni pire:

  • 5 krompirjev
  • 6-7 cvetačnih cvetov
  • 2-3 dcl mleka
  • 1 žlica kisle smetane
  • 2 žlici masla
  • sol po okusu
  • 2 žlici naribanega parmezana

PRIPRAVA:

  1. Bedrcem dodamo vse sestavine (le eno žlico olja) in jim jih dobro vmasiramo. Posodo pokrijemo s plastično folijo in položimo v hladilnik za vsaj 1 uro – lahko tudi čez noč. 
  2. Pol ure pred začetkom peke jih vzamemo iz hladilnika da se malo otoplijo. Prestavimo jih na pekač in dodamo še preostalo žlico olja čeznje. Omaka, ki je ostala v posodi, bo zlužila za mazanje med peko, zato je ne zavržemo.
  3. Pekač z bedrci položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 40 minut. Med peko večkrat premažemo z omako. 
  4. Krompir olupimo in narežemo na četrtine. Kuhamo ga v soljenem kropu 30 minut. Nato dolijemo dcl mleka in dodamo cvetačo ter kuhamo še dodatnih 10 minut. 
  5. Pečena bedrca vzamemo iz pečice, jih pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati za čas priprave krompirja. 
  6. Krompir in cvetačo odcedimo. Če želimo nekaj celih koščkov cvetače v sami jedi, jih prihranimo za konec. V posodo dodamo vse preostale sestavine. Začnemo s polovico preostalega mleka in ga po potrebi dodajamo, da pridemo do željene gostote. Vsebino pretlačimo v fin pire. 
  7. Čez krompir dodamo cele koščke cvetače in bedra ter prelijemo z omako, ki se je nabrala na dnu pekača.