Polenta nadevana z balzamično rdečo čebulo, brstičnim ohrovtom in panceto

Polenta nadevana z balzamično rdečo čebulo, brstičnim ohrovtom in panceto
Balzamični kis iz Modene Z.G.O.

SESTAVINE ZA 2 OSEBI:

  • 100 gramov polente
  • 500 ml mleka
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 žlici parmezana
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja Monini GranFruttato
  • 14 brstičnih ohrovtov
  • 1 rdeča čebula
  • 1-2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja Monini GranFruttato
  • 60 ml Ponti Balzamičnega kisa iz Modene
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 1/2 čajne žličke soli
  • poper po okusu
  • 4-6 rezin pancete

PRIPRAVA:

  1. Brstični ohrovt razpolovimo, čebulo narežemo na pol in nato na debelejše koščke. Balzamični kis, javorjev sirup, sol, poper zmešamo skupaj.
  2. V ponvi brez dodanih maščob hrustljavo popečemo panceto na srednji do višji temperaturi. Panceto odstranimo na papirnate brisačke, da popijejo odvečno maščobo.
  3. Na maščobi od pancete, ki je ostala na ponvi, popečemo brstični ohrovt obrnjen z zarezom navzdol. Ko se lepo zapeče, ga obrnemo, prilijemo 20-30 ml vode in pokrijemo s pokrovko, da se duši slabih 5 minut. Nato ga odmaknemo.
  4. V ponev dodamo 1-2 žlici olja in na njem popražimo čebulo. Posolimo jo in pražimo, da se spusti. Takrat prilijemo balzamično mešanico in čebulo pražimo, da dobro zakaramelizira in kis izhlapi.
  5. Polento skuhamo v vrelem soljenem mleku. Ko je kuhana, ji vmešamo parmezan in olje.
  6. Polento serviramo na krožnike in čeznjo razporedimo ohrovt, balzamično čebulo in panceto.

Za brezmesno varianto namesto pancete uporabite feta sir.