Oranžna zimska juha s skutnimi cmoki

Oranžna zimska juha s skutnimi cmoki
Pripravljene omake

Sestavine za juho:

  • 4 krompirji
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja Monini Classico
  • 1 večji sladek krompir
  • 150 gramov muškatne buče
  • 2 korena
  • 1 večja čebula
  • 1/2 čajne žličke omake Ponti Pesto rosso
  • 1 čajna žlička narezanega svežega ali suhega drobnjaka
  • ščepec peteršilja
  • poper ali čili v prahu po okusu
  • 1/2 čajne žličke soli – oziroma po okusu
  • 1/2 paradižnika ali 5 žlic konzerviranih pelatov
  • 1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu

Sestavine za cmoke:

  • 1 jajce
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 200 g fine pasirane lahke skute
  • 80-100 g polnozrnate moke
  • 100 gramov bele pšenične moke ali bele pirine

Dodatek na porcijo juhe:

  • 1/2 čajne žličke omake Ponti Pesto alla Genovese
  • 1 čajna žlička kisle smetane

PRIPRAVA:

  1. V posodo dodamo olje in nanj dodamo narezano in olupljeno zelenjavo razen paradižnika. Koščki so lahko večji, saj bomo juho na koncu spasirali. Malce jo popražimo, nato pa zalijemo z vodo ali jušno osnovo, da jo ta za 1-2 cm pokrije. Dodamo sol, drobnjak, peteršilj, sladko papriko v prahu in poper po okusu. Pokrijemo in kuhamo 25-30 minut. Takrat dodamo paradižnik, rdeči pesto in kuhamo še nekaj minut. Fino spasiramo in po okusu dosolimo.
  2. Skuto, jajce in sol fino stepemo. Vmešamo moki. Premešamo in preložimo na dobro pomokano površino.
  3. Oblikujemo hlebček in iz njega trgamo koščke in jih oblikujemo v kroglice. Kroglice kuhamo v soljenem kropu 15-20 minut.
  4. Juho serviramo. Na vrh dodamo cmoke, malo pesta in kisle smetane in postrežemo.