350 gramov krompirjevega pireja (sveže kuhanega ali tistega, ki vam je ostal od prejšnjega kosila)
2 večji jajci
3 žlice kisle smetane
200-260 gramov pirine ali navadne moke
1 zravnana čajna žlička soli (to izključimo, če uporabimo pire krompir od kosila, ki je že slan)
+
2 jajci + ščepec soli
drobtine
Sestavine za paradižnikovo pomako:
200 gramov mletih paradižnikovih pelatov
1-2 polni čajni žlički omake Ponti Pesto rosso
ščepec česna v prahu
čili v prahu – opcijsko
PRIPRAVA:
Krompirjev pire pretlačimo, da je fin in mu vmešamo stepeni jajci z vilico. Dodamo sol in 200 gramov moke. Premešamo in pretresemo na pomokano kuhinjsko površino. Dodamo še 30 gramov moke in oblikujemo hlebček, ki mora biti zelo mehak in na sredini pocast.
Po potrebi dodamo še malo moke, nato pa ga razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v debelejši svaljek. Svaljek narežemo na 4 cm dolge svaljke in jih z roko še malo dodatno oblikujemo.
Povaljamo jih po stepenem jajcu zmešanim s soljo. Nato pa naprej v drobtine. Ocvremo do zlate barve in odcedimo na papirnati brisački.
Sestavine za pomako dobro premešamo in postrežemo poleg.
Bolj zdrava alternativa: Krokete povaljamo v jajcu in drobtinah. Razporedimo pa peki papirju in pečemo v segreti pečici na 200 stopinj za 15-17 minut. Sredi peke jih enkrat obrnemo.
Premium Balzamični kis iz Modene Ponti staran 3 leta je rezultat počasnega združevanja kuhanega vinskega mošta in kakovostnega vinskega kisa v balzamični kis. Ta zori v sodih barriques iz hrastovega, kostanjevega in češnjevega lesa, kjer vsak les prida okusu kisa specifične lastnosti; hrastov prida značilno nežno vaniljevo aromo, kostanjev aromatično robatost tanina, češnjev pa sladek sadni okus.
Idealen je za vse vrste pečenega mesa, solate in sladice.
Balzamični kis iz Modene HD je mojstrska kombinacija kuhanega mošta sedmih izbranih vinskih sort in kakovostnega vinskega kisa. S počasnim postopkom segrevanja in zgoščevanja v odprtih posodah doseže visoko gostoto. Tako postanejo tipične arome kuhanega mošta bolj izrazite, cvetica bolj intenzivna in okus bolj harmoničen. Zori najmanj dva meseca v majhnih hrastovih sodih.
Nežen jabolčni kis narejen iz 100% italijanskih jabolk dozorelih na soncu, in dragocene lastnosti meda, se združujejo v nove, nepoznane okuse in arome. Družina Ponti predstavlja novi zlatorumeni kis s sadnim vonjem in nežno aromo. Idealen za solate, za jedi na osnovi rib in belega mesa. Odličen tudi s sadnimi solatami in jogurtom.
Kulinarična glazura z Balzamičnim kisom iz Modene z malinovim sokom je kremasta in vsestranska sestavina, ki vašim jedem doda sladko kislo noto. Pokusite jo na sladoledu..