Hrustljavi krompirjevi kroketi s paradižnikovo omako

Hrustljavi krompirjevi kroketi s paradižnikovo omako
-- Omaka Pesto rosso

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:

Sestavine za krokete:

  • 350 gramov krompirjevega pireja (sveže kuhanega ali tistega, ki vam je ostal od prejšnjega kosila)
  • 2 večji jajci
  • 3 žlice kisle smetane
  • 200-260 gramov pirine ali navadne moke
  • 1 zravnana čajna žlička soli (to izključimo, če uporabimo pire krompir od kosila, ki je že slan)
  • +
  • 2 jajci + ščepec soli
  • drobtine

Sestavine za paradižnikovo pomako:

  • 200 gramov mletih paradižnikovih pelatov
  • 1-2 polni čajni žlički omake Ponti Pesto rosso
  • ščepec česna v prahu
  • čili v prahu – opcijsko

PRIPRAVA:

  1. Krompirjev pire pretlačimo, da je fin in mu vmešamo stepeni jajci z vilico. Dodamo sol in 200 gramov moke. Premešamo in pretresemo na pomokano kuhinjsko površino. Dodamo še 30 gramov moke in oblikujemo hlebček, ki mora biti zelo mehak in na sredini pocast.
  2. Po potrebi dodamo še malo moke, nato pa ga razdelimo na 4 dele in vsak del oblikujemo v debelejši svaljek. Svaljek narežemo na 4 cm dolge svaljke in jih z roko še malo dodatno oblikujemo.
  3. Povaljamo jih po stepenem jajcu zmešanim s soljo. Nato pa naprej v drobtine. Ocvremo do zlate barve in odcedimo na papirnati brisački.
  4. Sestavine za pomako dobro premešamo in postrežemo poleg.

Bolj zdrava alternativa:
Krokete povaljamo v jajcu in drobtinah. Razporedimo pa peki papirju in pečemo v segreti pečici na 200 stopinj za 15-17 minut. Sredi peke jih enkrat obrnemo.