Čebulni džem z Balzamičnim kisom iz Modene

Čebulni džem z Balzamičnim kisom iz Modene
Balzamični kis iz Modene Z.G.O.

SESTAVINE ZA 2-3 MANJŠE KOZARČKE:

  • 4 rdeče čebule
  • 2 rumeni čebuli
  • 160 ml Ponti Balzamičnega kisa iz Modene
  • 100 gramov rjavega ali navadnega sladkorja
  • 3-4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1/3 čajne žličke mletega belega popra
  • 2/3 čajne žličke soli – oziroma po okusu

PRIPRAVA:

  1. Kozarčke s pokrovi steriliziramo. 
  2. Čebule olupimo in razpolovimo. Vsako polovico po dolžini narežemo na drobne rezine. 
  3. V večjo ponev dodamo olje in na njem popražimo čebulo. Posolimo, popopramo in počakamo, da se malo omehča. Dodamo sladkor in pražimo približno 30 minut, da se čebula lepo karamelizira.
  4. Nato dodamo balzamični kis in pražimo še 5-10 minut, da večina tekočine ne izhlapi.
  5. Dodamo v sterilizirane kozarčke in dobro zatesnimo, jih pokrijemo s krpo in počakamo, da se kozarčki počasi ohladijo.

Čebulni džem je odlična priloga k sendvičem, burgerjem ali priloga k pečenemu mesu v sezoni piknikov. Shranjen v shrambi počaka dolgo časa in tako si ga lahko pripravite vnaprej in ga imate vedno pri roki.